Potpisani ugovori za dualno obrazovanje

Proces učenja kroz rad obezbeđuje siguran karijerni put, a učenici mogu i da nastave školovanje kroz visoke dualne studije koje takođe postoje u sistemu obrazovanja u Srbiji

Kraljevo, 24.05.2022. godine – Predstavnici preduzeća „Omniprojekt“ danas su prisustvovali potpisivanju ugovora za učenje kroz rad u njihovim pogonima u naredne dve školske godine, između Mašinsko tehničke škole i roditelja učenika koji završavaju prvi razred na smeru bravar-zavarivač. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i dr Gabrijela Grujić, Pomoćnica ministra prosvete, dr Predrag Terzić, Gradonačelnik Kraljeva, Bojana Marinković, Načelnika Školske uprave i Zvonko Tugegdžić, Direktor Regionalne privredne komore.

“Mašinsko tehnička škola u Kraljevu je od početka aktivan partner i od jednog obrazovnog profila po dualnom modelu stigla do pet”, izjavila je Gabrijela Grujić, Pomoćnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje. “Došla sam da podržim mlade koji ulaze u proces učenja kroz rad, kao i kompanije koje su prepoznale značaj saradnje sa mladim ljudima, što će im omogućiti da održivo obezbeđuju kadrove i budu inovativne”.

Mladi ljudi će učenjem kroz rad shvatiti da njihova karijera počinje naredne školske godine i da se u jednom nikada neće promeniti, a to je – celoživotno učenje. Proces učenja kroz rad obezbeđuje siguran karijerni put. Takođe, mogu i da nastave školovanje kroz visoke dualne studije koje sada takođe postoje u sistemu obrazovanja.

“Nastavnici i učenici MTŠ već su bili u poseti Omniprojektu, tako da smo se uverili u obostrani interes za saradnju”, rekao nam je Branko Babić, direktor preduzeća Omniprojekt. “Potrebni su nam CNC operateri, mehaničari, monteri… Pronaći kvalitetnu radnu snagu je danas najveći problem privrede u Srbiji. Da bismo došli do pravih ljudi, objavljujemo konkurse i vršimo selekciju, kako bi došli do onih koji su motivisani i koji su izabrali zanimanje kojim će se baviti. Sama edukacija je lakši deo posla, bitna je posvećenost kadrova”.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u školskoj 2022/23. godini u srednjoškolskom sistemu biće 61 obrazovni profil po modelu dualnog obrazovanja, a čak 500 poslodavaca podnelo je zahtev da se uključi u ovaj sistem.

“Za narednu školsku godinu planiramo da sve trogodišnje obrazovne profile upišemo po dualnom modelu i da imamo četvorogodišnji profil – tehničare za upravljanje CNC mašinama, koji je takođe po dualnom. Od 210 učenika koje planiramo da upišemo, 99 će se školovati po dualnom modelu. Sada su to dva profila: bravar-zavarivač i modni krojač, a u narednoj školskoj godini imaćemo pet. Zato smo danas na potpisivanju ugovora pozvali predstavnike preduzeća Omniprojekt iz Vrnjačke Banje, kojima su takvi profili potrebni”, rekao je Direktor škole Miloš Lazović.

Model učenja kroz rad naziva se u Srbiji dualno obrazovanje i uveden je 2016. godine. Glavna prednost je što pored teoretskih znanja, učenici svakodnevno stiču znanja i veštine u firmama, a ako se pokažu u praktičnom radu, kad završe srednju školu dobijaju priliku da nađu zaposlenje.

Najnovije vesti
 • Međunarodni sajam tehnologije pakovanja i ambalaže
  Omniprojekt će učestvovati na Varšava Pak, 9. sajmu tehnologije pakovanja i amblaže koji se od 23-25. aprila 2024. godine održava u Varšavi, Poljska.
 • Uspešno realizovan SAT u Ljekarni Zagreb
  Isporučen i pušten u rad Mikser Homogenizator 120l za polučvrste proizvode i izvršena obuka operatera koji će upravljati mašinom.
 • 30 godina posvećeni savršenstvu
  Za nas najvažnija ciljna grupa, od početka je bila farmaceutska industrija, najviše iz razloga što u to vreme nije bilo konkurencije koja je mogla da ponudi opremu za pakovanje u kvalitetu proizvođača sa zapada.
 • Investirati u pakericu, da ili ne?
  10 ključnih argumenata koje treba razmotriti pre odluke o investiciji u opremu za pakovanje, odnosno glavne prednosti mašina za pakovanje

Kategorije